Allt om dreadlocks
Dreadlocks, även kallade dreads, locks (eller locs) och Jata är mer än bara en frisyr – det handlar om kultur. Flera kulturer i världen har använt dreads av olika anledningar genom tiderna, som ofta varit politiska eller religiösa men ofta också bara som ett uttryck av etnisk stolthet. Oavsett vilken kultur det handlar om så råder inget tvivel om att dreads har stor betydelse för många människor runtom i världen. Det handlar om så mycket mer än bara fashion statements och det är en rik tradition som inte verkar försvinna någon gång snart.
Vad är dreadlocks?
Vanliga frågor om dreadlocks handlar om hur de skapas, hur de underhålls, vem som kan ha dem etc. Svaren är många, men en av de vanligaste myterna om dreads är att de helt enkelt består av otvättat hår som bildat klumpar. Detta är inte sant. För att forma symmetriska fina dreads krävs en hel del vård och planering där man på olika sätt får håret att forma tovor och sedan håller dem släta. När det gäller underhåll så är en annan myt att man inte behöver tvätta hår med dreadlocks, men detta är inte heller sant. Dreads behöver tvättas precis lika ofta som vanligt hår, man använder bara annorlunda metoder. Ur ett kulturellt perspektiv råder mycket diskussion kring vare sig det är lämpligt eller inte för vita personer att ha dreads, då det är något så starkt bundet till kulturer som genom tiderna upplevt förtryck från just vita folkgrupper, med fokus på att det kan ses som kulturell appropriering.
En frisyr med en rik historia
Kanske den första kultur man kommer att tänka på i samband med dreadlocks är rastafarikulturen, som genom Bob Marley gjordes känd världen över tillsammans med både reggae och dreads. Det var detta som i huvudsak gjorde dreads mainstream, men det är långt ifrån den enda kultur som uttryckt sig genom denna typ av frisyr. Så tidigt som från antikens Grekland kan man se avbildningar av det vi idag kallar dreadlocks och även aztekerna bar dem. I flera afrikanska kulturer har dreadlocks förekommit genom tiderna och inom hinduismen kallas de Jata och bärs av sadhus, dvs heliga eremiter. Även i bibeln finns flera figurer som mest sannolikt hade dreadlocks, bland annat Simson vars styrka låg i hans sju dreads som skars av för att han skulle försvagas och kunna besegras. Vad man än tycker om dreadlocks idag så råder inget tvivel om att de har en lång och varierad historia som sträcker sig över hela världen och genom tiderna.