Donera hår

Det är inte bara organ, blod och celler som behöver donatorer – även hår är en stor donationsindustri. Att tappa sitt eget hår kan upplevas som plågsamt: man känner inte igen sig själv i spegeln och alla man möter kan direkt se att man har drabbats av en sjukdom. För att slippa nyfikna blickar och frågor kan man använda sig av en peruk. Peruker av äkta hår är de som har bäst kvalitet, livslängd och mest naturtroget utseende. För att kunna skapa dessa krävs dock att människor är villiga att donera hår.

Vem får håret?

Håret går till någon som är i behov av en peruk och man kan donera sitt hår till cancersjuka, men även till alopeciapatienter. Alopecia är en autoimmun sjukdom där hårsäckarna går i vilostadie. Sjukdomen är obotlig, men även om den endast påverkar håret kan den ändå vara påfrestande psykiskt. För många går sjukdomen i skov, vilket betyder att håret kan komma tillbaka helt eller delvis under en period, för att sedan försvinna igen. Du kan inte själv välja att endast cancerpatienter ska få ditt donerade hår, men du kan känna dig trygg i att ditt hår kommer att göra skillnad för någon, oavsett sjukdom.

Regler för hårdonation

Generellt när det gäller hårdonationer är grundreglen: ju längre, desto bättre. Ju längre håret är, desto större möjligheter för perukmakaren att tillverka något som passar kunden. Lite slitna toppar gör inget. Kraven på den som donerar hår kan skilja mellan olika perukmakare, därför är det bäst om du pratar med en innan du sätter saxen i håret. Vissa hår är av för dålig kvalitet för att fungera i en peruk. Generella regler är att håret ska vara obehandlat (ej färgat eller blekt), minst 20-30 cm långt och tvättat. Fläta håret innan du klipper av det och sätt en tofs ovanför och nedanför flätan. Klipp sedan av flätan.