Vad är löshår?

Löshår är en benämning av allt hår som är artificiellt. Som människor har vi en hårväxt som varierar starkt från person till person. Någon som tycker att han eller hon har för mycket hår kan ganska enkelt rätta till det genom att raka eller klippa sig. Den som däremot vill ha mer hår på kroppen sitter i en knivigare sits. Det är där som löshåret i alla dess former kommer in. Oavsett om det är hjässan, mustaschen eller någon annan kroppsdel som du vill addera hår till finns det garanterat löshår för dig.

Enligt den ursprungliga definitionen av löshår ingår också peruken i denna kategori. Den har använts sedan urminnes tider i olika sammanhang och är populär än idag. Den ger dig en helt ny frisyr på huvudet eftersom den dras ovanpå ditt nuvarande huvudhår. Peruken har använts i alltifrån domstolar till parlamentet genom historien och ett av dess vanligaste användningsområden är att ge människor som av någon anledning tappat håret en chans till en helt ny frisyr. Det kan exempelvis handla om cancerpatienter som genomgått cellgiftbehandling där håravfall är en vanlig biverkning.

barber

En typ av löshår som liknar peruken är tupén. Den var framför allt vanlig under 1900-talet som ett sätt att dölja en begynnande flint hos män i medelåldern.

Om du hör ordet löshår idag syftar det dock vanligtvis på hår som blandas tillsammans med ditt vanliga hår. Tanken med det är att det ska få en ännu mer naturlig look samtidigt som du slipper göra övergripande förändringar av din frisyr. Du väljer själv huruvida du vill sätta in färgat hår som ökar hårets längd betydligt för att göra en drastisk förändring eller om du föredrar en mer subtil omvandling genom att öka längden några centimeter. Löshårets fördelar är att det är enkelt att anpassa efter egna behov.

Löshår behöver inte bara sättas in i håret på huvudet. Det går lika bra att använda löshår för att exempelvis göra skägget burrigare eller mustaschen tätare. Om du behöver göra en totalomvandling utseendemässigt – till exempel inför en maskerad eller en roll i en film – kan löshåret vara din räddare.